Nyheder

19
nov

Dagens Medicin: Forebyggelse af liggesår kan spare to mia. kr.

Dagens Medicin: Forebyggelse af liggesår kan spare to mia. kr.

Sundhedssektoren kan spare op mod to mia. kr. hvert år, hvis færre patienter udvikler liggesår under deres indlæggelse, viser ny analyse.

Af Mikkel Aabenhus Hemmingsen

Ny teknologi og øget fokus blandt plejepersonalet kan effektivt hjælpe til at forebygge liggesår blandt patienterne på de danske sygehuse.

Det viser et forskningsprojekt fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, som har registeret antallet af liggesår samt personalets tidsforbrug til behandling.

I alt 341 patienter fra tre afdelinger på Aarhus Universitetshospital har deltaget i projektet.

Ved at tage blandt andet intelligente lagner i brug, som på en skærm kan vise de områder af kroppen, hvor patienten har brug for aflastning, er det lykkes at forebygge 100 pct. af alvorlige liggesår, mens antallet af milde liggesår blev reduceret med 75 procent.

Og færre liggesår er ikke kun til glæde for patienterne, men også for samfundsøkonomien, viser sundhedsøkonomiske beregninger.

»Vi var godt klar over, at der var stort potentiale i at arbejde systematisk med forebyggelse på dette område. Vi havde regnet med, at besparelsen ville ligge på ca. 800-900 millioner kroner om året, men økonomiske beregninger af vores forskningsresultater viser, at besparelsen vil være på op mod to mia. kr., hvis disse tiltag implementeres på landsplan« siger professor Hans Nygaard fra Aarhus Universitet i en pressemeddelelse.

De forebyggende tiltag, som projektet har undersøgt, bliver nu udvidet til samtlige afdelinger på det østjyske universitetshospital.

»Liggesår kan være meget generende og smertefulde. De kræver langvarig behandling og pleje, når først skaden er sket, og patienter med liggesår er i gennemsnit indlagt 37 procent længere tid, end patienter der ikke udvikler liggesår. Der er derfor stort potentiale i, at vi i sundhedssektoren arbejder mere systematisk med forebyggelse af liggesår, end det er tilfældet i dag,« siger Anne Birgitte Vogelsang, projektleder på Aarhus Universitetshospital og ph.d.-studerende på Aarhus Universitet.

Projektet er støttet af Fonden for Velfærdsteknologi med 5,5 mio. kr.

Eksternt link