Nyheder

19
nov

Ingeniøren: Intelligente lagner hindrer smertefulde liggesår

Ingeniøren: Intelligente lagner hindrer smertefulde liggesår

Forskere på Aarhus Universitet har kortlagt, hvordan brugen af intelligente lagner med sensorer er i stand til helt at fjerne dannelse af langvarige og smertefulde liggesår.

Af Torben R. Simonsen

Lagner fyldt med tryksensorer kan hæmme eller helt fjerne udviklingen af smertefulde liggesår. Det viser et forsøg, som forskere på Aarhus Universitet og plejepersonale ved Aarhus Universitetshospital siden 2009 har arbejdet på.

»I forbindelse med vores forsøg har vi anvendt lagner, som vi har købt i Canada, og som har indbygget en masse tryksensorer, som ligger rimeligt tæt, så vi derved får en god spatial opløsning. Via interface sendes data til en monitor, der er udstyret med en udjævningsalgoritme, så man med farvekoder kan se, hvor trykket ligger,« forklarer professor i biomedicinsk teknik Hans Nygaard, Aarhus Universitet.

En vigtig del af systemet er det vurderingsmodul som Anne Birgitte Vogelsang, der er projektleder på Aarhus Universitetshospital og ph.d.-studerende på Aarhus Universitet, har udviklet, så det er muligt at sætte en individuel alarm for hver patient. Det vil sige, at eksempelvis patienter med diabetes, der ikke kan vende sig selv, har en mere sensitiv indstilling af alarmerne end en patient, der kan bevæge sig selv.

»En af de overraskende ting ved vores forsøg, og som vi slet ikke havde forudset, er, at patienterne selv er i stand til at holde øje med, hvordan trykket udvikler sig, og for dem, der er i stand til at vende sig selv, har det betydet, at de stort set ikke får trykskader,« fortæller Hans Nygaard.

Milliarder at spare på intelligente lagner

Trykskader inddeles i fire kategorier, og efter forsøgsforløbet kan forskerne konstatere, at de ikke længere har patienter i de to sværeste kategorier med alvorlige og behandlingskrævende liggesår, mens tre ud af fire patienter ikke længere får de lidt mildere liggesår, der dog stadig kan være længe om at hele og være smertefulde.

Hans Nygaard vurderer, at de samlede nationale besparelser ved anvendelse af de intelligente lagner meget vel kan løbe op i flere milliarder, men lige nu står udfordringen med at anskaffe flere af de intelligente lagner, der med de gældende priser løber op i mellem 70.000 og 100.000 kr.

»Der er et kæmpe potentiale i det her. Ikke mindst for kommunerne, der har den efterfølgende pleje af patienterne, men også for patienter i eget hjem eller på plejehjem. Med de intelligente lagner kan vi bruge ressourcerne langt bedre og der, hvor der er størst behov, så mit fromme håb er, at der er nogle danske medicovirksomheder, der ser mulighederne og får udviklet nogle lagner, og vi kan få prisen ned,« lyder fra Hans Nygaard.

Han ser masser af andre anvendelsemuligheder for teknologien:

»Det kan eksempelvis være kørestolsbrugere, der kan blive mere bevidste om deres belastning, eller det kan være racerkøreren Jason Watts, der kan få bedre informationer om kørestilling og måske kunne ændre stilling.«

Eksternt link